Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΥΘΟΙ, ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΙ


Ο κατάλογος των «τερατολογιών του Ηροδότου», που έκαναν αρκετούς από τους νεώτερους ιστορικούς να μειδιούν ειρωνικά, είναι μακρότατος. Γνωστότερη- και σημαντικότερη για την ιστορία μας - η απαρίθμηση των Περσών του Ξέρξη: ήταν 1.500.000 οι αντίπαλοι των 300 του Λεωνίδα ή... 100.000; Μάλλον απίθανο να βρεθεί ποτέ έγκυρη απάντηση στο ερώτημα, αλλά για πολλά άλλα ρηθέντα υπό του ιδίου έχουν αρχίσει να προκύπτουν συγκλονιστικές επιβεβαιώσεις.


Οι μούμιες


Η πρώτη αφορούσε το θέμα των μουμιοποιήσεων: οι φοιτητές Ιατρικής των πρώτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θεωρούσαν ανέκδοτο το ότι «στην Αίγυπτο υπήρχαν τρεις μέθοδοι μουμιοποίησης, ανάλογα με το βαλάντιο των συγγενών του νεκρού». Όπως όμως απέδειξαν οι κατοπινές «εισαγωγές» μουμιών από τους γάλλους, γερμανούς και άγγλους αιγυπτιολόγους, ο Ηρόδοτος είχε δίκιο.

Τα «μυρμήγκια» του χρυσού.

Η μαρμότα του Πακιστάν και του Κασμίρ
λατρεύει τα μπισκότα της εποχής μας,
αλλά... ξεσκονίζει αρχαιόθεν τα ψήγματα χρυσού
(κάτω μέρος της εικόνας)



Ανέκδοτο επίσης θεωρούσαν τη διήγησή του, για το πώς ο Δαρείος αβγάτιζε τον χρυσό στο θησαυροφυλάκιό του: στα βουνά του σημερινού Πακιστάν, έγραψε ο Ηρόδοτος, «γιγάντια μυρμήγκια με γούνα, μεγέθους λίγο μικρότερου από σκύλου, εξορύσσουν το χρυσάφι»! Είναι δυνατόν να πιστέψεις κάτι τέτοιο; Κι όμως. Οπως ανακάλυψε το 1996 ο γάλλος εθνολόγος Μισέλ Πεϊσέλ (Μichel Ρeissel), η φυλή Μινάρο του υψιπέδου Ντανσάρ συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αντλεί χρυσό με τον ίδιο τρόπο.


Το ίδιο ανακάλυψαν και αμερικανοί στρατιωτικοί όταν είδαν πακιστανούς στρατιώτες να επιστρέφουν από περιπολίες με τις χούφτες γεμάτες χρυσόσκονη. Ποιο ήταν το μυστικό; Μαρμότες! Αυτοί οι «υπερμεγέθεις σκίουροι» είχαν τις φωλιές τους σε κοιτάσματα χρυσού και συχνά-πυκνά τις... καθάριζαν. Εκείνο που θα είχε δικαιώσει τον Ηρόδοτο από αιώνες, θα ήταν μια καλύτερη γνώση των ιστορικών για τη γλώσσα των Περσών: ονόμαζαν τις μαρμότες «μυρμήγκια του βουνού» !!!


Οι Αμαζόνες


Αριστερά, Αμαζόνα από ελληνικό αγγείο.
Δεξιά, σκίτσο νέας της Οσετίας
με παραδοσιακή στολή από προηγούμενους αιώνες-
τότε που δεν επιτρεπόταν να παντρευτεί προτού...
σκοτώσει έναν αρσενικό από αντίπαλη φυλή!



Πανάρχαιο «ιστορικό ανέκδοτο» ήταν επίσης η περιγραφή των Αμαζόνων. Αλλά... αν δεν υπήρξαν ποτέ, γιατί οι Ελληνες είχαν τέτοια εμμονή με την «Αμαζονομαχία»; Τελικά τον Οκτώβριο του 1994 το περιοδικό «Νational Geographic»κυκλοφόρησε με κύριο θέμα μια μούμια, που βρήκε η επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας του Νοβοσιμπίρσκ Ναταλία Πόλοσμακ.


Η μούμια βρέθηκε στο Καζακστάν, στα μέρη όπου, στα χρόνια του Ηροδότου, κάλπαζαν οι Μασσαγέτες. Ανήκε σε μια γυναίκα που έφερε στο σώμα της πολεμικά τατουάζ (ο Ηρόδοτος έγραψε πώς οι Αμαζόνες σημάδευαν το κορμί τους για κάθε εχθρό που σκότωναν) και είχε ταφεί μαζί με τον... οπλισμό της. Από τότε, επτά ακόμη σωροί γυναικών με οπλισμό βρέθηκαν κοντά στη ρωσική πόλη Ποκρόβκα, χρονολογημένοι στην περίοδο 600 ως 200 π.Χ., αλλά και στη... Βρετανία, σε τάφους Σαρματών (Σαυροματών κατά τον Ηρόδοτο) που υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στον ρωμαϊκό στρατό.


Οι Ετρούσκοι



Ετρούσκοι

Επόμενος «μύθος του Ηροδότου» ήταν η αφήγησή του περί Ετρούσκων: έλεγε ότι αποίκισαν την Ιταλία προερχόμενοι από τη Λυδία, του γνωστού βασιλιά Κροίσου, έπειτα από 18ετή λιμό. Με επικεφαλής τον Τυρρηνό, μπάρκαραν από την τωρινή Σμύρνη για την περιοχή Ούμπρια της Ιταλίας.


Κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά αυτή τη διήγηση έως ότου - το 1885- μια στήλη με Ετρουσκικά του 6ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε... στη Λήμνο. Τελικά, στις 18 Ιουνίου του 2007, και έπειτα από έναν μαραθώνιο αναλύσεων DΝΑ του πληθυσμού της πρώην ετρουσκικής πόλης Μurlo της Ιταλίας, ο καθηγητής Αλμπέρτο Πιάτσα (Αlberto Ρiazza), του Πανεπιστημίου του Τορίνου, ενημέρωσε το ακροατήριο του ετήσιου συνεδρίου της Εuropean Society of Ηuman Genetics ότι «ο Ηρόδοτος είχε δίκιο».


Ο Φειδιππίδης


Μιλώντας για «μαραθώνιο», δεν αποφεύγουμε να θυμηθούμε ένα ακόμη ανέκδοτο των «Περσικών Πολέμων»: Οι ιστορικοί γελούσαν με το υπεράνθρωπο της κάλυψης της απόστασης Αθήνας- Σπάρτης (250 χλμ.) από τον Φειδιππίδη σε μόλις 36 ώρες. Το γέλιο κόπηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1982, όταν μια παρέα... βρετανών αξιωματικών της RΑF επανέλαβε το επίτευγμα. Από το 1983, το Διεθνές Σπάρταθλον λαμβάνει χώρα με πολυεθνή συμμετοχή, αποδεικνύοντας στους «ερευνητές της πολυθρόνας» ότι οι «ελληνικοί μύθοι» αξίζουν προσεκτικότερη ανάγνωση... ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τον «γραφικό» Ηρόδοτο!






Πηγή:
http://www.tovima.gr
αναδημοσίευση απο την φίλη Μελίτη


ομάδα ΣΕΙΡΙΟΣ

4 σχόλια:

Greek Rose είπε...

Καλημέρα Ευρύνοε:)
Όπως δικαιώθηκε για τον στρατό του Καμβύση γιο του Κύρου και τους άνδρες του που θάφτηκαν στην έρημο.
Σκέψου πόσα ακόμα θα ανακαλύψουν αυτοί που τον πιστεύουν και ψάχνουν!

Ευρύνοος είπε...

Greek Rose

έτσι όπως εγώ, υπάρχουν "παραμυθάδες" που λένε διάφορα..
μετά, απο "σύμπτωση" βγαίνουν αληθινοί..

βέβαια ο Ηρόδοτος ήταν μορφή..
εγώ παραμόρφωση..

καλησπέρα :)

Pausanias είπε...

Καλημέρα και από εμένα.
Πολύ καλό το κείμενο και πράγματι ο Ηρόδοτος έχει πει πάρα πολλές αλήθειες.Το πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί προβάλλουν την δική τους πραγματικότητα στα κείμενα και έτσι χάνουν τα κείμενα.
Για τις Αμαζόνες να συμπληρώσω απλά ότι είναι λογικό να βρέθηκαν εκεί μια και πριν την μεγάλη παγκόσμια "μετακόμιση" πάλι ζούσαν κοντά στους Λύκους του Σολύμους και τους Σκύθες.

Ευρύνοος είπε...

ΠΑΥΣΑΝΙΑ

χαιρετώ σε και καλώς ήλθες..

έρχεται η ώρα που οι "παραμυθάδες" χτυπάνε στο υπογάστριο της δήθεν λογικής "επιστήμης"..

κι εδώ εμείς, θα αποκαλύπτουμε αλήθειες περιστασιακά και η ιστορία ας μας επιβεβαιώσει ή ας μας ακυρώσει..

να είσαι καλά..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Σαν την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, προχωράμε βαθιά στην τρύπα..
πόσο μέσα θα φτάσουμε, κανείς δέν ξέρει..
σε κάθε τρύπα της Γαίας, της πραγματικότητας, της ανθρώπινης νόησης, της σκέψης και του Σύμπαντος, με το βλέμμα απελευθερωμένο απο κείνα που περιμένει κανείς να δεί..
Διότι, κείνα που δέν περιμένει να δεί κανείς, παρουσιάζονται μονάχα όταν ξεχάσει πως κοιτάζουν και θυμηθεί πώς βλέπουν..

Ευρύνοος
για την ομάδα Σείριος

βολτα στο Συμπαν (υψηλη αναλυση και πληρης οθονη απαραιτητα)