Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Πελλάνα..

Πάνε πολλά πολλά χρόνια, -απο τότε που ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του τόπου- που ο Παρατηρητής βρέθηκε στην Πελλάνα..

υπήρχε η φήμη κάποιων Μυκηναϊκών τάφων, που όμοιοί τους δέν υπήρχαν πουθενά..



Το 1926 είχαν ανασκαφεί δύο μικροί σχετικά θαλαμωτοί, λαξευτοί τάφοι στη θέση "Σπηλιές" από τον αρχαιολόγο Θ. Καραχάλιο. Λάξευμα θολόσχημο είχε καθαρισθεί στη δεκαετία του 1970 από τον Γ. Σταινχάουερ στην ίδια θέση. Οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι και τα προϊστορικά λείψανα στην Ακρόπολη της Πελλάνας αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του Δρα Εφόρου Θ. Σπυρόπουλου από το 1980-1995. Έχει γίνει μελέτη στερέωσης και στέγασης του μεγάλου θολωτού τάφου από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά το έργο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου είναι:

- Νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου, στη θέση "Σπηλιές". Ο μεγαλύτερος κατασκευάσθηκε στα πρώιμα μυκηναϊκά χρόνια (1500 π.Χ. περίπου) κι έχει θόλο διαμέτρου 10 μέτρων. Είναι ασφαλώς βασιλικος τάφος.

κάποιοι βέβαια πέρασαν περιμένοντας του Ε-ψιλους

- Η Ακρόπολη της Πελλάνας, στην οποία διακρίνονται λείψανα τείχους των ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα των χρόνων της Φραγκοκρατίας.

- Ακρόπολη της Πελλάνας στο λόφο "Παλαιόκαστρο", όπου πρόσφατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης των πρωτοελλαδικών χρόνων (2.500 π.Χ. περίπου), στην κορυφή της Ακρόπολης (ίσως κάποιο ανακτορικό κτίσμα). Στο πρώτο άνδηρο μετά την κορυφή, ανατολικά, αποκαλύφθηκε ένας τύμβος, προερχόμενος μάλλον από ομάδα τύμβων, της πρωτοελλαδικής περιόδου, περιβαλλόμενος με λίθινη κρηπίδα. Επιτόπου βρέθηκαν ταφές και αποθέτης. Στη νότια πλαγιά του λόφου αποκαλύφθηκε τμήμα οικισμού μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Μνημειώδης δρόμος, πλακόστρωτος, μυκηναϊκών χρόνων με μεταγενέστερες συντηρήσεις οδηγεί από τις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης στην κορυφή ή σε άλλη θέση του λόφου, όπου αναμένεται σημαντικό κτίσμα, πιθανώς, το Μυκηναϊκό ανακτορο της περιοχής. Ο ανασκαφέας κ Θ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι η Πελλάνα είναι η Ομηρική πόλη Λακεδαίμων, στην οποία είχαν τα ανάκτορά τους ο Μενέλαος και η Ελένη.
κείμενο απο το υπουργείο πολιτισμού..

κι άλλα ενδιαφέροντα για το θέμα, εδώ

πηγή ΟΜΑΔΑ ΣΕΙΡΙΟΣ

2 σχόλια:

Greek Rose είπε...

Καλησπέρα Ευρύνοε:)
Τα Εψιλον είναι χαραγμένα από την αρχαία εποχή?
Αν είναι από τότε,γίνεται πολύ ενδιαφέρον το θέμα.
Μπορεί να μαρκάρονται οι τόποι όπου υπάρχουν τα Εψιλον για κάποιο λόγο που δεν ξέρουμε.

Ευρύνοος είπε...

Greek Rose

τα έψιλον προφανώς ήταν σύγχρονα..
μετά βεβαιότητος θα σου πώ οτι ΔΕΝ υπάρχει ομάδα έψιλον..
τουλάχιστον όπως την περιγράφουν μερικοί μερικοί..
τάχα μου οτι υπάρχουν απο την αρχαιότητα και κάποιοι απο την ομάδα έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις..
κάποιοι λοιπόν που πιστεύουν σε ομάδες έψιλον και τα τοιαύτα, έκαναν αυτό το σχέδιο στο τοίχωμα που είναι πολύ μαλακό να πώ κιόλας..

αυτά λοιπόν, είναι παραμύθια και στο λέω εγώ που έχω πληροφορίες απο την πηγή..

σιγά σιγά θα παρουσιάσω την πορεία μου στον χώρο του παράξενου και θα καταλάβετε οτι δέν είμαι άσχετος με το θέμα..
δέν βιαζόμαστε, εδώ είμαστε..

άλλωστε απο τα θέματα που ανεβάζω, φαίνεται κομμάτι της πορείας μου και να πώ οτι υπάρχουν θέματα να ανεβάζω για 5 χρόνια δίχως να χρειαστεί να κάνω τίποτα νέο..
άρα, στα επόμενα 5 χρόνια όλο και κάτι θα έχω ψάξει..
και το ταξίδι συνεχίζεται όπως είπα..

καλό βράδυ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Σαν την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, προχωράμε βαθιά στην τρύπα..
πόσο μέσα θα φτάσουμε, κανείς δέν ξέρει..
σε κάθε τρύπα της Γαίας, της πραγματικότητας, της ανθρώπινης νόησης, της σκέψης και του Σύμπαντος, με το βλέμμα απελευθερωμένο απο κείνα που περιμένει κανείς να δεί..
Διότι, κείνα που δέν περιμένει να δεί κανείς, παρουσιάζονται μονάχα όταν ξεχάσει πως κοιτάζουν και θυμηθεί πώς βλέπουν..

Ευρύνοος
για την ομάδα Σείριος

βολτα στο Συμπαν (υψηλη αναλυση και πληρης οθονη απαραιτητα)